Ставлення українських споживачів до ТМ морозива

Не буде перебільшенням сказати, що в наш час морозиво стало ласощами, до числа шанувальників яких належить більшість не тільки дітей, а й дорослих. Влітку морозиво допомагає легше переносити спеку, та й взимку може стати розкішним десертом до новорічного столу або чудовим доповненням до романтичного побачення.

Якісне морозиво — це не лише чудовий смак, але й джерело таких вітамінів, як A, D, P, D, а також заліза і кальцію. Вчені також з’ясували, що, спробувавши справжнє, натуральне морозиво, людина відчуває приплив щастя, оскільки у вершковому маслі, вершках і молоці, з яких виготовляють морозиво, міститься триптофан — амінокислота, яка використовується мозком для утворення серотоніну, відомого як «гормон щастя». Природньо, що у наш час виробництво морозива як у світі, так і в Україні перетворилося на багатомільярдний, постійно зростаючий бізнес і значний споживчий ринок.

Як показують результати липневого соціологічного опитування*, приблизно вісім з кожних десяти жителів України (80%) купували морозиво упродовж останнього місяця. Варто відзначити, що цього року обсяг споживачів морозива в Україні був вищим, ніж у 2018 і 2019 роках (відповідно, 74% і 68%).

Схильність до споживання морозива помітно коливалася залежно від того, до якої групи населення відносяться респонденти. При цьому спостерігалися такі тенденції:

– серед жінок покупці морозива зустрічалися частіше, ніж серед чоловіків (відповідно, 85% проти 75%);

– найчастіше покупцями морозива були молоді люди у віці 18-35 років (89%), а найрідше — особи пенсійного віку (66%);

– найбільш висока питома вага тих, хто купував морозиво (88%) зафіксована серед громадян, із середнім, за українськими мірками, рівнем достатку (грошей вистачає мінімум на продукти і одяг, а максимум — на товари тривалого користування);

– серед жителів обласних центрів України частка споживачів морозива (85%), була вищою, ніж серед жителів звичайних міст (78%) і сільській місцевості (78%).

– в регіональному відношенні питома вага покупців даного продукту практично не розрізнялася.

У поточному році спостерігається не лише збільшення кількост споживачів морозива, але й частота зроблених ними покупок. Так, якщо в 2018 році споживачі морозива здійснювали за літній місяць в середньому 6,5 покупок цього продукту, а в 2019 році — 5,7 покупок, то цьогоріч цей показник зріс, відповідно, в 1,2 рази і в 1,4 рази у порівнянні з аналогічними показниками 2018-2019 років і склав в середньому приблизно 8 покупок.

Частота покупок морозива певною мірою залежала від віку, рівня достатку і регіону проживання споживачів:

– якщо молодь купувала цей продукт в середньому 10,3 разів на місяць, то особи від 60-ти років і старше робили це приблизно вдвічі рідше (5,3 разів);

– особи із середнім і високим рівнем доходу купували морозиво в середньому частіше (відповідно, 9,0 і 12,4 разів), ніж ті, хто має низький рівень доходу (6,8 разів);

– найвищий показник частоти покупок зафіксований серед жителів Сходу країни (9,6 разів), а найнижчий — серед жителів Центру (7,1 разів).

Чим більше людей знає про існування і споживчі властивості торгової марки того чи іншого товару, тим вище ймовірність того, що продукт цієї марки буде купуватися. У нашому дослідженні рівень популярності торгових марок морозива визначався двома способами: як спонтанне (без підказки) пригадування респондентами знайомих їм ТМ, а також як впізнавання ними таких ТМ за спеціально підготовленою карткою. Так, пригадали ті чи інші марки морозива без підказки 83% респондентів. При цьому кожен з них назвав у середньому по 2,8 назв ТМ. Натомість при відповідях по картці 94% опитаних змогли впізнати знайомі їм ТМ морозива і назвали у середньому по 6,2 назв. Якщо взяти за основу відповіді респондентів з підказкою по картці, то на сьогоднішній день першу п’ятірку найбільш відомих в Україні ТМ морозива складуть Ласунка (71% опитаних), Рудь (63%), Три ведмеді (53%), Лімо (52%) та Белая бяроза (51%).

Рівень упізнаваності окремих марок морозива певною мірою залежить від статі, віку, типу населених пунктів і регіону проживання опитаних. Наприклад, серед жителів обласних центрів морозиво ТМ Ласка, Ажур, Белая бяроза, Геркулес, Кожен день і деяких інших користується більш широкою популярністю, ніж серед жителів звичайних міст і сільської місцевості. У жителів Центральної України морозиво ТМ Ласка, Ажур і Три ведмеді користується більш широкою популярністю, ніж у жителів решти регіонів, а морозиво ТМ Ескімос жителям Центру і Півдня країни відомо краще, ніж жителям Західного і Східного регіонів.

Не останню роль у популяризації будь-якого продукту відіграє його реклама. Якщо в 2018 році питома вага дорослого населення України, знайомого з рекламою різних ТМ морозива, становила 45%, а в 2019 г. — 48%, то в липні поточного року про свою обізнаність з такою рекламною продукцією повідомляло вже майже дві третини опитаних (62%). При цьому кожен з них зміг пригадати рекламу в середньому приблизно двох марок морозива. Найчастіше у відповідях респондентів згадувалася реклама морозива ТМ Ласунка (38%) і Лімо (22%). До числа першої п’ятірки лідерів можна віднести також рекламу морозива Рудь (11%), Три ведмеді (8%) і Ласка (8%).

Обізнаність з рекламою тієї чи іншої марки морозива залежить від статі, віку, місцевості і регіону проживання респондентів. Наприклад, молодь та особи середнього віку частіше, ніж представники старшої вікової групи, згадували про обізнаність з рекламою морозива ТМ Ласунка, Лімо, Моржо і Три ведмеді, а реклама морозива Рудь у Західному і Центральному регіонах згадувалася частіше, ніж на Півдні і Сході країни.

На сьогоднішній день приблизно у 3/4 дорослого населення України (77%) є своя улюблена марка морозива, яку купують частіше за інших. Варто відзначити, що в 2019 р. питома вага тих, хто мав такі переваги була нижче і становила 65%. Наразі список марок морозива, яким українці надають перевагу, очолюють ТМ Ласунка (17%), Рудь (15%), Белая бяроза (9%), Лімо (8%), Ласка (5%) і Три ведмеді (5%).

Звертає увагу той факт, що частота згадки про обізнаність з рекламою тієї чи іншої ТМ тісно корелювала з частотою згадування цієї ж ТМ у якості такої, якій споживачі надають перевагу при купівлі. Найчастіше ж перевага певної марки морозива було пов’язана з типом поселення респондентів і з регіоном їх проживання. Скажімо, мешканці обласних центрів і звичайних міст частіше, ніж жителі села віддавали перевагу ТМ Белая бяроза, а сільські жителі частіше, ніж городяни віддавали перевагу ТМ Лімо.

 PDF-версія:

Морозиво_2021_ukr

*Опитування проводилося у період з 23 по 30 липня 2021 року. Опитано 1799 респондентів віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, і м. Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

Назад