Зимові продуктові запаси українців у 2019 р.

Незважаючи на бурхливий розвиток продуктової індустрії і торгівлі, традиція робити продуктові запаси не втратила своєї актуальності в Україні. Як показують результати жовтневого соціологічного опитування* три чверті українців (75%) зазвичай роблять запаси на зиму, тоді як не займається цим 23% жителів країни.

Цього року найбільш поширеними в Україні видами зимових продуктових запасів є закрутка консервації / солінь (69%) та варення / соків (61%). Також близько половини українців робили цього року закладку овочів у льох (49%) і заморожували овочі (48%). Менш популярними серед українців видами зимових продуктових запасів є заготівля сухофруктів (36%), заморожування м’яса (33%), закупівля продуктів тривалого зберігання – цукор, крупи, макарони – (31%) і м’ясна консервація (18%).

Слід зауважити, що порівняно із 2018 р. число українців, що в принципі заготовлюють продукти на зиму скоротилося на 5%. По окремих видах зимових продуктових запасів приблизно в такому ж діапазоні скоротилися такі види заготівель, як заморожування овочів, м’ясна і овочева консервація. Істотніше скоротилося число тих, хто цього року займався закладкою овочів у льох, а також вареннями і соками. У той же час заморозка м’яса і закупівля продуктів тривалого зберігання залишилися практично на рівні минулого року.

Серед тих українців, хто цього року займався консервацією і соліннями, найбільш популярними її видами є огірки (85%) і томати (77%). Далі за популярністю слідують лечо і перець (48%), овочеве асорті (46%), баклажани (38%), овочеві салати (36%), гриби (35%), кабачкова / баклажанова ікра (32%), томатна паста (26%), готові овочеві страви (23%). Менше всього українці самостійно консервують кукурудзу / квасолю / зелений горошок (14%) і буряк (12%).

*Опитування проводилося у період з 25 жовтня по 5 листопада 2019 року. Опитаний 2001 респондент у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, і м. Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,2%.

Назад